Spotkanie odbędzie się
w poniedziałek 7 października 2019 r. o godz. 18.00
Wstęp wolny
Kulinarna podróż w świat po zdrowie
z autorką książek dla diabetyków
Dorota Drozd
Insulinooporność a cukrzyca – gdzie jest granica?
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca czy udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając styl życia. Kluczem do zdrowia są aktywność fizyczna i dieta.
W książce znajdziemy:
• informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
• przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
• propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
• przepisy na pyszne, zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.
DOROTA DROZD jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć! wydanych w Warszawie przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.