13 marca
27 marca
10 kwietnia
25 kwietnia
8 maja
22 maja 2013 r. w godz. 14:00 – 18:00
Kiermasz i spotkanie
poświęcone zdrowej żywności
EKOLAND
Rolnicy ekologiczni dla konsumentów
w godz. 14:00 – 18:00
Zapraszamy
DLACZEGO ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA
JEST TAKA WYJĄTKOWA ?
Podstawą produkcji ekologicznej jest zastosowanie środków pochodzenia biologicznego i mineralnego [nawozy organiczne w uprawie roślin oraz pasze własne w chowie zwierząt]. Najważniejszą zasadą rolnictwa ekologicznego jest wykluczenie stosowania substancji syntetycznych, takich jak: nawozy sztuczne, chemiczne pestycydy czy hormony wzrostu. Dzięki zastosowaniu naturalnych metod w produkcji i przetwórstwie gospodarstwa ekologiczne wytwarzają żywność o wysokiej wartości odżywczej oraz wspaniałych walorach smakowych. Producenci żywności ekologicznej są pod stałą kontrolą wyspecjalizowanych jednostek certyfikujących. Odwiedzając gospodarstwa ekologiczne, przetwórnie i sklepy, rozmawiając z konsumentami produktów ekologicznych ciągle słyszy się pochwały walorów zdrowotnych produktów ekologicznych. A to, że ktoś jedząc warzywa pozbył się alergii, ktoś uczulony na jajka konwencjonalne doskonale czuje się jedząc jajka ekologiczne, komuś ustały dolegliwości po mleku ekologicznym niepasteryzowanym. Innym razem dowiadujemy się, że ktoś pijąc świeże ekosoki uratował się przed rakiem, pozbył się anemii, że dziecko uczulone prawie na wszystko może jeść z powodzeniem produkty ekologiczne, że inne dziecko prycha po marchewce konwencjonalnej a zajada się marchewką ekologiczną. Listę tę można wydłużyć i dopisać do niej nawet i to, że dwudniowa dieta kaszką z orkiszu tak dobrze przeczyściła jelita, że chirurdzy byli tym zaskoczeni. Dziś świat postępu pokazuje walkę z chorobami, a nie pokazuje przyczyn i skutków tych chorób. Z tego powodu my, rolnicy chcemy pokazać, jak smakują zdrowe produkty i potrawy z gospodarstw ekologicznych. Zapraszamy do degustacji produktów.